Sunday, December 2, 2007

VEIWEKANI VAKAVANUA

Na veiwekani e dua na vau kaukauwa e vesuki keda vata na i taukei. E tekivu sara mai noda lomanivale, koro ka qai dewa yani vei ira na veitokatoka, veimataqali se yavusa.
E rua toka na mataqali veiwekani raraba: na kenai matai na veiwekani vakamatavuvale. Oqo e okati kina o ira na tukada, buda, tamada, tinada, veitacini, veiganeni, veivugoni, veitavaleni, noda momo se nei. Na kena i karua ni veiwekani vakavanua ka ra vauci kina na veitabani, veibatiki, veitauvutaki, veimataki kei na mataqali. Oqo e so na kenai i vakamacala lailai me baleta na veiwekani oqo.

Na Mataqali
Oqo e rua na vanua e rau veiwekani vakavanua. E rau dau tutaka vata na cakacaka ni veitaqomaki ki na vanua ka rau qali vata. E rau dau veirokovi oi rau na veiwekani oqo.

Veimataki
Na kedrau i sema vakavanua e na dau vakataduitukutuku. Oqo e dua na i tavi bibi ka rau dau nuitaki vakavanua e na nodaru i tavi.
Na Tauvu
Na kena i balebale ni rau "Vu" vata ko irau oqo. E rau dau veilomani, veidredreti ka veitaqomaki ko i rau na veiwekani oqo. E sega ni rau dau veiwali se veisamei baleta ni rau Vu vata se veitacini na nodrau Vu.

Na Naita

E rau veitabani ka rau dau vakayacora na i vakarau kaukauwa ka rau veisisivi ena veilawakitaki, veisamei ena sala kaukauwa ni nodrau veiwekani.

Na Veibatiki
E rau dau veirokovi ka dau cecere na nodrau veivakaturagataki kei na taqomaki ni vanua ena gauna ni valu.

E na qai vakuri tale yani ........ Fijituwawa.com Research Team

1 comment:

kalivati said...

ni bula vinaka saka
au vakatataro saka tiko ga ena vuku saka ni i balebale ni veitabani kau kerea saka tiko na kena i tukutuku me baleta na tikina qo.